След изложби в Ню Йорк и София и на други места

...
След изложби в Ню Йорк и София и на други места
Коментари Харесай

Хубен, Жокера и парите се събраха в Габрово

След изложения в Ню Йорк и София и на други места по света, картини на Хубен Черкелов стигнаха и до Габрово. За разлика от класиците на българската живопис - някои от тях са влюбени в природата, други се вълнуват повече от женската хубост, трети възпяваха българското село, класовата битка и индустриалицацията… Хубен Черкелов има по-други ползи. 

Музеят на хумора и сатирата в Габрово е най-подходящото място за неговата галерия, наричана „ Защо по този начин съществено? “. Защото Хубен рисува пари, а габровци са известни с две неща - възприятие за комизъм и пословична спестовност, които при тях са се слели в едно - хумористична спестовност. Освен това имат и Музей на хумора и сатирата, който е в същото време и изложба за модерно изкуство. 

Хубен прави модерно изкуство, в което хуморът е участвал постоянно (вижте манифеста на XXL) като реакция на дивия посткомунизъм, а парите се появиха преди двайсетина години в Америка, като резултат от загниващия капитализъм. Всички знаят, че в изкуството може да има доста пари.  Хубен Черкелов ни сподели, че и противоположното е правилно - в парите може да има доста изкуство. Те са неговият изобилен източник на ентусиазъм, тъй като са цялостни с неустоими креативен провокации и съблазни — пейзажи и портрети, владетели и светци, жанрови подиуми и митология, пълководци и гроздоберачки, тайнствени знаци и красива орнаментика, холографски резултати и защитни технологии, секс и власт… 

Освен всичко друго, в парите има и пари. А те могат да трансфорат в арт фенове хора, които в никакъв случай не са имали такива ползи. Мнозина биха подминали с цялостно равнодушие галерия на Иван Милев. Но даже и тези, които в никакъв случай не са чували името му, се радват като деца, когато видят облика му, нищо че е върху най-дребната банкнота - тази от 5 лева Да не приказваме какъв брой значим беше Захари Зограф, преди държавното управление на Жан Виденов да го обезцени изцяло - и какъв брой значим си остава за целия свят Бенджамин Франклин.

Заглавието на изложбата е идва от една имитация на Жокера в сцена от кино лентата за Батман „ Черният рицар “. С думите „ Защо по този начин съществено? ” (и един нож в ръка) татко му слага безконечна усмивка на другояче тъжното му лице. Вечно усмихнат, Джокерът развива и мощен, само че не консуматорски, а креативен интерес към парите. В една чисто концептуална художествена акция, той  хвърля подправени банкноти със личния си облик върху тълпата по улиците на Готъм. В различен зрелищен пърформанс и изгаря обществено колосално количество пари, откраднати от банка. 

Бенджамин Франклин, индивидът от портрета НАП  100-доларовите банкноти, е един от героите в изложбата. Преди да го покаже на габровци, Хубен е направил с лицето на един от бащите създатели на американската нация това, които бащата на Жокера е направил на сина си. Но е предиздвикал държавника-изобретател да се усмихне не с нож, а с четка. Освен това е възстановил и справедливостта, като е върнал портрета, рисуван от Джордж Дюплесис преди 250 години, ´от хартиената банкнота отново върху платното.

След като с групата ХХL Черкелов мина през разнообразни арт опити, в които рисуването не беше наложително (за една галерия в София даже прилъга няколко бели мишки да му свършат тази работа, като постави багра в храната им и ги изпрати да се разхождат върху грундирано платно) при започване на Милениума той като че ли по едно и също време с откриването на Америка и парите, си преоткри четките, и другите живописни техники. 

В ранната си „ парична “ живопис Черкелов постоянно работи с маслени бои и компактно импасто. Такава тук е „ Десетдоларова банкнота “, рисувана през 2007. На тази банкнота от 1869 година има изображение на орел, което при обръщането ѝ се преобразява в магарешка глава; посетителят на изложбата може да я завърти и да открие и двата облика. Живите цветове на творбата основават безчет нюанси, потоци от цвят и неочаквани контрасти, съгласно позицията и движениета пред платното. Ярките цветове пробиват през млечнобелите и меко жълтите тонове, през синьото и розовото.

По-късно художникът стартира да употребява трансфер на фолио и акрил. Ярки, живи и изпълнени с сила, като проблясващите холограмни ленти, които се срещат и в нашите банкноти, тези платна са много разнообразни, само че притежават визуалният драматизъм, и цветова сила. Без смисли под какъв ъгъл се пробва да ги види, зрителят никога не може да е сигурен, че е видял всички непрекъснато изменящи се с придвижванията му изображения. Тези произведения на Черколов просто нямат имат повече от една гледна точка.

Изложбата включва четири серии произведения, употребяващи за основа парите. Те са отдадени на Бенджамин Франклин, Марк Твен, Сервантес и героя му Дон Кихот. Включени са и няколко пластики, една от които с облика на Дарт Вейдър. Злодеят от „ Междузвездни войни “ се поява изненадващо на монети от Нова Зеландия, за възхищава един и плаши купувачи и продавачи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР